Friday 22 August 2014

[INFO] Makanan Yang Sesuai Untuk Ibu Dalam Pantang

Posted by Unknown at 09:17
Assalamualaikum semua....hari ni nak buat entry ringkas je...Sal nak listkan antara lauk pauk yang boleh diambil atau dicuba oleh ibu dalam pantang.

Sebenarnya ni nota untuk diri Sal sendiri....hehe..maklumlah, bakal berpantang sendiri...so, benda-benda macam ni kena alert sikit. Kalau save kat mana2 nanti terlupa, nak senang Sal letak kat blog, boleh jugak share dengan pembaca semua...hehehe

Berikut merupakan senarai makanan yang sesuai bagi ibu-ibu yang berpantang. Terpulanglah anda nak berpantang berapa hari....44 hari ke, 60 hari ke atau pun 100 hari... :)

Antara jenis-jenis lauk yang boleh di makan oleh ibu-ibu yang berpantang adalah:

1. Ikan bilis – biasanya digoreng biasa atau pun dimasak sambal...tapi jangan terlalu pedas ye.

2. Ikan haruan – lebih enak dibakar/ masak stim selain digoreng

3. Ikan siakap – masak stim

4. Ikan bawal putih – goreng

5. Ikan gelama – goreng

6. Ikan merah – masak sup

7. Ikan jenahak – goreng

8. Ikan selar kuning – goreng/ masak asam

9. Ikan kerisi – goreng/ masak asam

10. Ikan kurau – goreng/ stim

11. Ikan kerapu – goreng/ stim

12. Ikan senangin – goreng/ masak asam

13. Ikan tenggiri – goreng/ masak asam

14. Sayur sawi – sup

15. Sayur bayam – tumis air

16. Sayur kailan – goreng/ tumis

17. Sayur kacang buncis – goreng/ tumis

18. Halia – elok diamalkan tapi elakkan/kurangkan jika anda menyusukan bayi (takut anak kuning)

19. Daun pegaga – dicampur dalam masakan/ dibuat jus – elok utk tambah air susu badan

20. Milo/horlick – sesuai untuk sarapan dan minum petang

21. Biskut/roti – sesuai untuk sarapan dan minum petang

22. Ayam – di buat sup atau di campur dalam bubur

Ini adalah antaranya ye...kalau ada lagi yang nak tambah...terlebih atau terkurang...dipersilakan...sharing is caring ;)

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright © 2013 Inspirasi Sihat & Cantik | Template by Ipietoon Blogger Template | Edited by Shahada Fauzi