Assalamualaikum semua....hari ni nak buat entry ringkas je...Sal nak listkan antara lauk pauk yang boleh diambil atau dicuba oleh ibu dalam pantang.
Sebenarnya ni nota untuk diri Sal sendiri....hehe..maklumlah, bakal berpantang sendiri...so, benda-benda macam ni kena alert sikit. Kalau save kat mana2 nanti terlupa, nak senang Sal letak kat blog, boleh jugak share dengan pembaca semua...hehehe
Berikut merupakan senarai makanan yang sesuai bagi ibu-ibu yang berpantang. Terpulanglah anda nak berpantang berapa hari....44 hari ke, 60 hari ke atau pun 100 hari... :)
Antara jenis-jenis lauk yang boleh di makan oleh ibu-ibu yang berpantang adalah:
1. Ikan bilis – biasanya digoreng biasa atau pun dimasak sambal...tapi jangan terlalu pedas ye.
2. Ikan haruan – lebih enak dibakar/ masak stim selain digoreng
3. Ikan siakap – masak stim
4. Ikan bawal putih – goreng
5. Ikan gelama – goreng
6. Ikan merah – masak sup
7. Ikan jenahak – goreng
8. Ikan selar kuning – goreng/ masak asam
9. Ikan kerisi – goreng/ masak asam
10. Ikan kurau – goreng/ stim
11. Ikan kerapu – goreng/ stim
12. Ikan senangin – goreng/ masak asam
13. Ikan tenggiri – goreng/ masak asam
14. Sayur sawi – sup
15. Sayur bayam – tumis air
16. Sayur kailan – goreng/ tumis
17. Sayur kacang buncis – goreng/ tumis
18. Halia – elok diamalkan tapi elakkan/kurangkan jika anda menyusukan bayi (takut anak kuning)
19. Daun pegaga – dicampur dalam masakan/ dibuat jus – elok utk tambah air susu badan
20. Milo/horlick – sesuai untuk sarapan dan minum petang
21. Biskut/roti – sesuai untuk sarapan dan minum petang
22. Ayam – di buat sup atau di campur dalam bubur
Ini adalah antaranya ye...kalau ada lagi yang nak tambah...terlebih atau terkurang...dipersilakan...sharing is caring ;)
Mak Mak Bila Jumpa Anak2
4 days ago
0 comments:
Post a Comment