TAHUKAH ANDA bahawa susu ibu mengandungi sel hidup? Sebab itu, susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.
Sebelum tu, kita perlu tahu ISTILAH- ISTILAH PENTING SUSU IBU YANG DIPERAH:
- EBM = Expressed Breast Milk
- Fresh EBM = Susu yg baru diperah
- Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi
- Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku
- bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
- bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
- breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu
- Bekas dadih - Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang
Pastikan setiap bekas penyimpanan telah dibersihkan, disteril dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan. Sekarang ni banyak blog2 atau page2 kat Facebook yang jual barang2 penyusuan ni ada jual bekas penyimpanan susu. Kalau bekas dadih tu, kat kedai2 plastik ada...Sal pun pernah guna bekas dadih ni...murah sikit, tapi lepas 2-3 kali guna terus buang ye...tak boleh guna banyak kali.
Lepas susu tu disimpan di dalam bekas, pastikan setiap bekas tadi ditandakan dengan label.
- Tarikh Perahan (Guna susu yang terdahulu)
- Waktu perahan (Guna susu yang terdahulu)
- Kuantiti susu yang diperah
- Nama Bayi (untuk mengelakkan tertukarnya perahan susu ibu tadi jika ramai bayi di taska/ pusat jagaan harian)
Simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.
TEMPAT PENYIMPANAN
SUHU BILIK
- Jika bilik tidak ber-AC (aircond) (25 oC - 37 oC), disarankan tidak lebih dr 4 jam
- Jika bilik ber-AC (15 oC - 25 oC), boleh sampai 6-8 jam
catatan: suhu di atas harus stabil, cth bilik ber-AC, tidak dioffkan sepanjang botol EBM ada di dalam bilik tersebut.
Credit: Kumpulan Ibu Menyusu
0 comments:
Post a Comment