Sal akan share sebanyak mungkin info berkaitan agar anda semua tahu tentang kepentingan kalsium ni...
Hari ni Sal nak share tentang sumber kalsium yang anda boleh dapat selain daripada pengambilan susu dan produk tenusu. Yela...Sal faham..tak semua dari kita suka minum susu. Ada yang alergik, ada yang tak boleh minum, dan ada juga yang langsung tak boleh bau susu....ish3....
Jadi, bagaimana mereka yang 'anti-susu' ni nak dapatkan kalsium? Semestinya dari pemakanan mereka!
Tahukah anda yang terdapat pelbagai jenis sumber makanan yang mempunyai kandungan kalsium yang tinggi terutamanya dari sayuran, makanan laut dan kekacang.
Ulam-ulaman / sayur-sayuran adalah contoh makanan yang tinggi kalsium. Berikut merupakan senarai sayur/ulam serta kandungan kalsium berdasarkan Nutrient Composition of Malaysian Foods :
- Pucuk betik (290 mg)
- Ulam raja (270 mg)
- Daun pudina (216 mg)
- Daun pegaga (171 mg)
- Kailan (179 mg)
- Sawi (136 mg)
- Pucuk paku (79 mg)
Ulam Raja (Ihsan Google)
Pastikan anda mengambil 3 sajian sayur-sayuran (3 cawan) setiap hari bagi mendapatkan kalsium serta sumber mineral lain seperti magnesium, vitamin K, vitamin B dan lain-lain yang juga dapat membantu dalam perkembangan tulang.
- Ikan bilis (440 mg)
- Udang kering (128 mg)
- Ikan sardin dalam tin yang mengandungi (363 mg)
Walaubagaimanapun, ikan bilis akan kehilangan kandungan kalsiumnya jika dibuang kepala dan dibersihkan tulangnya. Bagi mengekalkan kandungan kalsium, ikan bilis mestilah dibersihkan dengan tidak membuang tulangnya yang menyimpan banyak kalsium. Cincalok dan belacan juga merupakan makanan tradisional yang tinggi kalsium.
Walaubagaimanapun, produk makanan tenusu seperti susu UHT, yogurt, keju, susu penuh krim dan lain-lain lebih dikenali atas kandungan kalsiumnya. Jadi, jika anda tidak mengambil makanan tenusu, jangan risau terhadap kandungan kalsium dalam badan anda selagi anda masih mengambil sayur-sayuran, makanan laut mahupun kekacang.
0 comments:
Post a Comment