Kita semua maklum yang kita ni sebagai manusia WAJIB MAKAN..betul tak? Kita semua perlu makan untuk memberikan tenaga pada tubuh kita untuk menjalankan aktiviti seharian. Kenapa kita kata, makan untuk tenaga? SEBAB...makanan yang kita makan tu akan jadi bahan untuk dibakar supaya tubuh kita menghasilkan tenaga...selain tu, kita juga perlu makan untuk dapatkan zat-zat dan nutrien penting yang tubuh kita perlukan. Jadi, jangan takut untuk makan semata-mata nak diet..ok?
Hari ni Sal nak share cara makan untuk kekal langsing...so, jangan ingat nak kurus je tak perlu makan...NO NO NO...silap besar tu..Sal ambik tips ni dari blog kak Cery. Jom baca tips ni:
1. Makan dengan kerap.Anda boleh pastikan anda langsing jika makan dengan kerap. Tetapi perlu diingat, jaga kuantiti makanan setiap kali anda makan. Makan dengan sedikit atau sederhana, tetapi biarlah kerap supaya tubuh anda tidak kehabisan tenaga dan tidak berasa terlalu lapar. Rasa terlalu lapar membuat anda makan dengan lebih banyak.
2. Utamakan protein dalam setiap hidangan makanan. Para pengkaji dari Purdue University mendapati bahawa mereka yang memakan makanan berprotein tinggi lebih merasa puas dengan dengan makanan yang di makan dan kurang berasa lapar. Tambahan pula, mereka yang memakan 30 peratus kalori daripada makanan bersumber protein berpeluang mengekalkan kelangsingan badan. Tingkatkan pengambilan protein seperti putih telur, tuna, ayam tanpa kulit, kekacang dan sebagainya. Jadi pilihan anda utk mencuba ESP or Cinch Shaklee.. mmg tepat..tu makanan tambahan protin yg bestt..
4.Waktu terbaik untuk minum air.Minum juga punya waktu-waktu tertentu yang didapati baik untuk kesihatan badan...Waktu yg dicadangkan adalah awal pagi selepas bgn tidur, 30min sebelum waktu makan, sepanjang hari. Menurut kajian di Jerman, minum 1.5 liter air sejuk atau air putih (sekurang-kurangnya 240 ml air sejuk atau air putih) boleh membantu anda membakar kalori berlebihan di dalam badan.
Ok..sekian sahaja tips hari ni..selamat beramal dan berhujung minggu :)
0 comments:
Post a Comment